Tίτλος ομιλίας: Τρεις γεωιστορίες
Πώς αντιλαμβανόμαστε τη Γη σε μια περίοδο κρίσης; Ο El Hadi Jazairy από το στούντιο Design Earth μίλησε για την αξιοποίηση της εικοτολογικής (speculative) πρακτικής -όπως αυτή αναπτύσσεται μέσω σχεδίων, μοντέλων και υλικών αντικειμένων- ως τρόπο επανασύνδεσης του κοινού με τη Γη και τις αναπαραστάσεις της. Αναφέρθηκε στη σημασία της κριτικής προσέγγισης στο σχεδιασμό όταν καλούμαστε να ζήσουμε με περιβαλλοντικές εξωτερικότητες, όπως είναι η εξόρυξη πετρελαίου, η εξόρυξη σε μεγάλα βάθη της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα διαστημικά απόβλητα και άλλα κοινωνικο-οικολογικά ζητήματα. Στην ομιλία του παρουσίασε μοντέλα και συστήματα κατανόησης της Γης – ως terrarium, ως ενυδρείο, και ως πλανητάριο – μέσα από το έργο των Design Earth “Γεωιστορίες: Μια άλλη αρχιτεκτονική για το περιβάλλον”. (Geostories: Another Architecture for the Environment)
Ο El Hadi Jazairy είναι αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Μαζί με τη Rania Ghosn ίδρυσαν το στούντιο DESIGN EARTH. Η έρευνά του διερευνά αισθητικές μορφές περιβαλλοντικής ενασχόλησης που στόχο έχουν την οπτικοποίηση των επιπτώσεων των αστικών συστημάτων στη Γη. Το έργο των DESIGN EARTH βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη και έχει εκτεθεί διεθνώς σε χώρους όπως η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το Μουσείο Bauhaus στο Dessau, το Μουσείο Times στο Guangzhou, το SFMOMA και το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο. Ο Jazairy είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Geostories: Another Architecture for the Environment (3η έκδοση 2022- 2018), The Planet After Geoengineering (Νέα Υόρκη: Actar 2021) και Geographies of Trash (Νέα Υόρκη: Actar, 2015). Είναι ιδρυτικός εκδότης του New Geographies και αρχισυντάκτης του NG 4: Scales of the Earth (Harvard GSD, 2010).
Η ομιλία του El Hadi Jazairy πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών With Earth in Μind, σε επιμέλεια Δάφνης Δραγώνα
Ενότητα ομιλιών With Earth in Mind
Τι αλλάζει όταν στο επίκεντρο καλλιτεχνικών και επιμελητικών πρακτικών βρίσκεται ο ίδιος ο πλανήτης; Πώς δημιουργούνται έργα, εκθέσεις και εκδηλώσεις με και για τη Γη και τα οικοσυστήματα της; Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η τέχνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διεκδίκηση της κλιματικής δικαιοσύνης;
H ενότητα ομιλιών With Earth in Mind απαντά στα ερωτήματα αυτά μέσα από τοποθετήσεις προσκεκλημένων που έχουν αφιερώσει το έργο τους σε ζητήματα περιβαλλοντικά με στόχο την πρόκληση όχι μόνο συζητήσεων αλλά και ουσιωδών αλλαγών. Στο προσκήνιο έρχονται προσεγγίσεις συμπεριληπτικές, επιτελεστικές και συχνά εικοτολογικές (speculative) που αναφέρονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, γενιές και είδη. Σημεία εκκίνησης, μελέτης και αναφοράς γίνονται οι σχέσεις ανθρώπων και οικοσυστημάτων δίνοντας σημασία στον εκάστοτε τόπο και κοινότητα καθώς και την τοποθετημένη γνώση. Με παραδείγματα και μεταφορές που σκοπίμως απομακρύνονται από πατριαρχικά, δυτικοκεντρικά και ανθρωποκεντρικά μοντέλα, στόχος είναι οι τοποθετήσεις της ενότητας να φωτίσουν εν τέλει τις δυνατότητες διεκδίκησης και μεταμόρφωσης του μέλλοντος του πλανήτη.