H ARTWORKS στο SNF NOSTOS

25.08.21

ΚΠΙΣΝ

Για ακόμα ένα καλοκαίρι η ARTWORKS συμμετέχει στο SNF Nostos και παρουσιάζει στο κοινό ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών, αναδεικνύει πτυχές του σύγχρονου χορού παρουσιάζοντας το έργο νέων χορογράφων που έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ επίσης συμμετέχει στο SNF Nostos Conference: Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη, διερευνώντας ερωτήματα και  πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα αλληλεπιδράσει η Τεχνητή Νοημοσύνη με την ανθρωπότητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Δείτε αναλυτικά την συμμετοχή των Fellows στο Πρόγραμμα του SNF Nostos:

Ταινίες Μικρού Μήκους των SNF ARTWORKS Fellows
25 – 29 Αυγούστου 2021, 21:00 – 21:30, Ξέφωτο

Η ARTWORKS συμμετέχει στο SNF Nostos και παρουσιάζει στο κοινό ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων δημιουργών που έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αναδεικνύοντας την πλούσια εγχώρια δυναμική σε αυτό το κινηματογραφικό είδος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ταινιών:

Τετάρτη, 25 Αυγούστου, 21:00 – 21:30, Ξέφωτο

Προαύλιο της Ρηνιώς Δραγασάκη
Μια ταινία μικρού μήκους για όλα όσα δεν τελειώνουν όταν τελειώνει το σχολείο…
«Το προαύλιο γυρίστηκε βιαστικά και ανέμελα το καυτό καλοκαίρι του 2013. Ήταν μια ανάθεση από το ελληνικό κέντρο κινηματογράφου και το 3ο Athens Open Air Film Festival. Είναι ένα πείραμα για το τι μπορεί να συμβεί αν διαβάζεις Ανδρέα Εμπειρίκο ακούγοντας το “School’s out for summer” του Άλις Κούπερ.»
Έτος Παραγωγής: 2014
Διάρκεια: 10´

 

Skin του Μανώλη Μαυρή
Ένας άνδρας αναρωτιέται αν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ανακαλύψει το σώμα του.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 4´

 

Πέμπτη, 26 Αυγούστου, 21:00 – 21:30, Ξέφωτο

Kappa της Κλεονίκης Στάνιτς
Η Κάππα θα βρεθεί σε ένα κέντρο που προωθεί την κοινωνική ένταξη. Σύντομα, γίνεται μάρτυρας σε πολλές προσπάθειες αλληλεπίδρασης και η πραγματικότητα αρχίζει να αποκτά μια παράξενη διάσταση. Αναγκάζεται να αναπτύξει έναν μηχανισμό επιβίωσης που της επιτρέπει να κινείται μεταξύ του φαντασιακού της κόσμου και της πραγματικότητας. Δημιουργώντας τα δικά της σενάρια, επαναπροσδιορίζει το νόημα της επικοινωνίας, καθώς και τα όρια όπου μια σχέση ξεκινά και τελειώνει.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 14´

 

Παρασκευή, 27 Αυγούστου, 21:00 – 21:30, Ξέφωτο

Copa Loca του Χρήστου Μασσαλά
Αυτή είναι η ιστορία της Copa-Loca, ενός εγκαταλελειμμένου καλοκαιρινού θέρετρου. Η Πωλίνα είναι το κορίτσι στην καρδιά της Copa-Loca. Όλοι νοιάζονται για εκείνη και εκείνη νοιάζεται για τους πάντες –με κάθε δυνατό τρόπο.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 14´

 

Σάββατο, 28 Αυγούστου, 21:00 – 21:30, Ξέφωτο

Washingtonia της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
Το θέμα της ταινίας είναι ο φοίνικας Washingtonia, ο μόνος που δεν προσβάλλεται από το κόκκινο σκαθάρι. Γιατί η καρδιά του είναι μικρή και ξερή και σε κανέναν δεν αρέσουν οι μικρές, ξερές καρδιές. Η Washingtonia είναι ένα διαφορετικό όνομα για τη ζεστή, καλοκαιρινή Αθήνα, όπου συμβιώνουν οι καμηλοπαρδάλεις, η madame Ellie, ένα poodle, μια τούρτα γενεθλίων και οι χτύποι της καρδιάς.
Έτος Παραγωγής: 2014
Διάρκεια: 24´

 

Κυριακή, 29 Αυγούστου, 21:00 – 21:30, Ξέφωτο

Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου
Παγιδευμένοι στη δυσλειτουργία των οικογενειακών τους διακοπών, το τελευταίο πράγμα που θα περίμεναν να αντιμετωπίσουν η Δήμητρα, ο Δημήτρης και οι δύο μικρές τους κόρες είναι το απρόσμενο τέλος του κόσμου.
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 23´

 

 

Oι SNF ARTWORKS Dance Fellows παρουσιάζουν το έργο τους στο SNF Nostos

H ARTWORKS συνεργάζεται με το SNF Nostos και αυτό το καλοκαίρι, και αναδεικνύει πτυχές του σύγχρονου χορού παρουσιάζοντας το έργο νέων χορογράφων που έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Από τις 26 έως και τις 29 Αυγούστου, χορευτές και χορογράφοι καταλαμβάνουν με το σώμα και την κίνηση την Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), κεντρικό σημείο συνάθροισης, διάδρασης και δημιουργίας εμπειριών.

Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν τις χορογραφίες που θα παρουσιάσουν στην Αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει σημασία να σκεφτούμε ξανά την εμπειρία του σώματος στον χώρο. Στο έργο τους, προσεγγίζουν κριτικά τον τρόπο λειτουργίας του σώματος σε συνθήκες εγκλεισμού, περιορισμού και επισφάλειας, ενώ ο χορός γίνεται αντιληπτός ως μέσο αντίστασης, απόδρασης, άρθρωσης δυνατών και αδύνατων τρόπων δράσης. Η Αγορά γίνεται πεδίο πειραματισμού και ελευθερίας. Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πολυμορφία των τάσεων που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο χορό, μέσα από την ανανεωτική ματιά νέων ταλαντούχων δημιουργών.

Πέμπτη, 26 Αυγούστου, 19:30-19:50, Aγορά

Απόσταση Ασφαλείας
Performance για δημόσιο χώρο: Στέλλα Δημητρακοπούλου (SNF ARTWORKS Fellow 2019)
Χορεύτριες: Μαρία Βλάχου, Στέλλα Δημητρακοπούλου, Ελεονώρα Ηλία, Χριστίνα Καραγιάννη
Διάρκεια: 15′

Πώς είναι να έχεις συνέχεια έναν αστυνόμο πάνω απ’ το κεφάλι σου και με το που κάνεις ένα βήμα οι σειρήνες να τσιρίζουν; Πώς ακούγεται μια ασφαλής απόσταση μεταξύ μας; Όσο πλησιάζουν τα σώματά μας, τόσο οι δονήσεις ανάμεσά μας ενισχύονται. Μπορούμε να αγκαλιαστούμε χωρίς να καταστραφούμε; Ένα ηχοκινητικό παιχνίδι με τους υγειονομικούς κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης όπου η κοινωνική επαφή παραμορφώνεται μέσα από την τηλεπικοινωνία.

Παρασκευή, 27 Αυγούστου, 19:30 – 19:50, Αγορά

Puzzle
Χορογράφος/χορευτής: Νίκος Καλύβας (SNF ARTWORKS Fellow 2019)
Βοηθός χορογράφου: Μπέτυ Δραμισιώτη
Μουσική: Krzysztof Penderecki, Γιάννης Αγγελάκης
Διάρκεια: 20’
«it’s a trap when you lose a basic part of your body.
it’s a trip when you continue without it.»
Μια μουσική σύγχυση σωματοποιείται σε αδιέξοδες διαδρομές. Ένα παγιδευμένο σώμα ερευνά προσπαθώντας να αποδράσει από μια κινητική κατάσταση αναζητώντας τη δίκη του σωματική ελευθερία.

Σάββατο, 28 Αυγούστου, 19:30-19:50, Αγορά

Omen of Fárisa
Χορογράφοι – χορευτές : Δανάη* & Διονύσιος
Μουσική Σύνθεση : Constantine Skourlis
Τσέλο : Κωνσταντίνος Χίνης
Διάρκεια: 15΄
Με την υποστήριξη: Big Story Productions, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Loop Dance Lab, Oktw Yoga Pilates, Seli Kanou, Apostolos Nikolaidis
*Δανάη Δημητριάδη (SNF ARTWORKS Fellow 2020)

Το Omen of Fárisa είναι ένα ντουέτο που δημιουργήθηκε για υπαίθριους χώρουςστο πλαίσιο την ομπρέλας δράσεων Pilgrims.Το έργο ακολουθεί την ανάγκη για σύνδεση και επαφή δύο χαρακτήρων, οι οποίοι παραμένουν συνεχώς σε κοντινή οικειότητα. Εμπνέεται από την έννοια του προσκυνήματος ως προσομοίωση πορείας ζωής, τα ζώα και τα φυσικά τοπία. Πώς μπορούν να συναντηθούν δύο ξεχωριστές τροχιές και να ταξιδέψουν μαζί, πώς μπορούν οι σχέσεις να αλληλοεπιδρούν και να αλληλοϋποστηρίζονται, πώς μπορεί να σπάσει η ιεραρχία ζώου και ανθρώπου;

Κυριακή, 29 Αυγούστου, 19:30-19:50, Αγορά

We always enjoy time as a shelter
Χορογραφία: Άγγελος Παπαδόπουλος (SNF ARTWORKS Fellow 2020)
Χορευτές: Δανάη Παζιργιαννίδη, Άγγελος Παπαδόπουλος
Μουσική: Murmel – einaioreor
Διάρκεια: 20’

Οι συνδέσεις δεν είναι αυθαίρετα συμβάντα μα γεγονότα, όπως η σύμπραξη.
Η συνάντηση είναι η πρώτη και η τελευταία λέξη της ύπαρξης.
Η συνάντηση είναι η ιδρυτική περίπτωση του Δύο.
Το Δύο, το οποίο εγκαινιάζεται από τη συνάντηση, είναι ένα πέρασμα, ένα κομβικό σημείο.
Αυτό το Δύο αποτελεί ένα πέρασμα…. από το Ένα στο άπειρο των όντων και της εμπειρίας.

*Λόγω της προγραμματισμένης ώρας παρουσίασης, έχουν αναπροσαρμοστεί οι ενδυματολογικές επιλογές για την performance.

 

SNF Nostos Conference: Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη
26 – 28 Αυγούστου, 2021

Ελάχιστες τεχνολογίες υπόσχονται να επηρεάσουν τη ζωή μας σε τόσο βαθύ επίπεδο όσο η τεχνητή νοημοσύνη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αγγίζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, από το πώς και πού ζούμε, τι τρώμε, πώς δουλεύουμε, παίζουμε και δημιουργούμε, έως όταν αρρωσταίνουμε, πώς αναρρώνουμε και πώς κάνουμε πόλεμο και ειρήνη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αμφισβητήσει και θα αναμορφώσει ακόμη και την ιδέα του τι σημαίνει να είμαστε άνθρωποι. Οι πτυχές εκείνες που καθορίζουν τη μοναδικότητα της ανθρωπότητας –η ικανότητά μας να αναπαριστούμε τον κόσμο, να τον εκλογικεύουμε και, ίσως, να τον σκεφτόμαστε δημιουργικά– θα επιτευχθούν με τρόπο παρόμοιο, ακόμη και καλύτερο, από τις μηχανές.

Έτσι, οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα: πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα ενθαρρύνει το ανθρώπινο πνεύμα, αντί να το μειώσει; Πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν πιο υγιή, πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο; Μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, και να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της θα διαμοιραστούν ευρέως; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς μας και όχι απλώς να τους ενισχύσουμε;

Το SNF Nostos Conference 2021, με θέμα «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη» θα προσφέρει μία ματιά, όχι μόνο στις τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, αλλά και στις ιδέες, τις αρχές και τα ερωτήματα που θα διαμορφώσουν το πώς θα το κάνουν.

Από τις 26 ως τις 28 Αυγούστου του 2021, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα συγκεντρώσει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μια ποικιλόμορφη ομάδα ηγετών, εμπειρογνωμόνων, οραματιστών και καλλιτεχνών από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα διερευνήσουν αυτά τα ερωτήματα, και τους πολλούς πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα αλληλεπιδράσει η Τεχνητή Νοημοσύνη με την ανθρωπότητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

 

ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΕΛΑ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

Το Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 ο Θεόδωρος Γιαννάκης, η Ειρήνη Καλαϊτζίδη και η Μαρία Βαρελά, όλοι τους SNF ARTWORKS Fellows, θα συμμετέχουν σε μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργικότητα” μαζί με τους καλλιτέχνες Harshit Agrawal και Angelika Dass, σε συντονισμό της επιμελήτριας Δάφνης Δραγώνα.

Πόσο δημιουργικές και επινοητικές μπορεί να είναι οι μηχανές; Μπορεί η μηχανική μάθηση να συνεισφέρει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην καλλιτεχνική δημιουργία; Είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες ριζοσπαστικές προσεγγίσεις μέσα από την αξιοποίηση της; Στο πλαίσιο του πάνελ, εικαστικοί παρουσιάζουν το έργο τους και συζητούν για το ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην καλλιτεχνική παραγωγή. Ο σχεδιασμός αλγορίθμων, η διαμόρφωση συνόλων δεδομένων και η εκπαίδευση νευρωνικών δικτύων αξιοποιούνται για έργα που επανα-επισκέπτονται τις σχέσεις μνήμης και φαντασίας, παράδοσης και τεχνολογίας, ανθρώπου και μηχανής. Μέσα από διερευνήσεις και πειραματισμούς με τη μηχανική μάθηση, προκύπτουν μοτίβα, μοντέλα και αφηγήματα που προσκαλούν το κοινό να σκεφτεί εκ νέου τους επερχόμενους τρόπους οργάνωσης και ταξινόμησης που ορίζουν την καθημερινότητα και την ίδια τη ζωή.

 

Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021

10:00- 10:05 
Kαλωσόρισμα – Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου – Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι», Δημοσιογράφος
10:05-11:15
Tεχνητή Νοημοσύνη και Δημιουργικότητα
Harshit Agrawal –  Καλλιτέχνης
Angelika Dass – Καλλιτέχνης
Δάφνη Δραγώνα  (συντονίστρια) – Επιμελήτρια
Θεόδωρος Γιαννάκης – Καλλιτέχνης, SNF ARTWORKS Fellows 2019 (εικαστικά)
Ειρήνη Καλαϊτζίδη – Καλλιτέχνης του χορού και της τεχνολογίας, SNF Artworks Fellow 2020 (χορός/χορογραφία)
Μαρία Βαρελά – Καλλιτέχνης, SNF Artworks Fellow 2019 (εικαστικά)
11:15 – 12:30 
Q&A – Συζήτηση
12:30 – 12:35 
Κλείσιμο, παρατηρήσεις – Ανδρέας Δρακόπουλος – Andreas Dracopoulos – Πρόεδρος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.