ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΟΡΩΝΑ

09.04.21

ΖΟΟΜ

Antimamalo Prelude, Natalia Papadopoulou, video still

Light encounter in a loop, Antigone Michalakopoulou

Making w(h)oles, Natalia Papadopoulou, video still

Postcards, Irini Kalatzidi

Sound of transition passage, Elektra Stampoulou

Ορισμένοι από τους Fellows πήραν μέρος στο εργαστήρι “Ιχνηλάτες στον πλανήτη κορώνα: εργαστήρι sci-fi εθνογραφίας και φανζίν” που διοργανώθηκε από το SNFPHI σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας – Πολιτισμική Μνήμη στο Παρόν-Φάκελος CoViD-19, την πλατφόρμα Αnthrobombing και το Athens Zine Bibliotheque.

ΜΕΡΟΣ Α’: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ SCI-FI ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το εργαστήρι θα αποτελείται από προσωπικές και ομαδικές «αποστολές ιχνηλάτησης» της «νέας κανονικότητας» της πανδημικής συνθήκης ως εξωγήινου κόσμου. Οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν και θα μελετήσουν «ίχνη» σε διάφορα μέσα, τόπους και χρόνους, όπως το αρχείο του κινητού τους, τα προφίλ στα κοινωνικά μέσα, προσωπικά ημερολόγια, τετράδια ζωγραφικής, σκόρπιες σημειώσεις, νέες σωματικές κινήσεις, χωρικές μετατάξεις, υλικότητες, μιμίδια, ειδήσεις, ποπ κουλτούρας, κτλ. Μέσα από τη συγγραφή και επεξεργασία σημειώσεων πεδίου (field notes), δημιουργικές ασκήσεις και breakout ομάδες κοινού ενδιαφέροντος, το εργαστήριο θα πειραματιστεί με το υβριδικό είδος της sci–fi εθνογραφίας ως πρακτικής νοητικής αποξένωσης και ως τεχνικής κατασκευής «δεδομένων» που θολώνουν τα συμβατικά όρια μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας και την αλληλουχία παρελθόντος-παρόντος-μέλλοντος. Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου θα λάβει χώρα στις 17 Δεκεμβρίου και θα εστιάσει στη δημιουργία ενός φάνζιν.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Αλεξάνδρα Σιώτου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Γιώργος Μάντζιος (Πανεπιστήμιο του Τορόντο), Πηνελόπη Παπαηλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολιτισμική Μνήμη στο Παρόν-Φάκελος CoViD-19 και την πλατφόρμα Αnthrobombing.

MΕΡΟΣ Β’: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΑΝΖΙΝ

Πώς θα μπορούσε ένα φανζίν να αποτελέσει μέσο καταγραφής του παρόντος καθώς και επεξεργασίας εναλλακτικών σεναρίων για ένα πιο βιώσιμο μελλον; Στο πειραματικό αυτό εργαστήρι θα μετατρέψουμε σε φάνζιν σκέψεις, κείμενα και δεδομένα που θα προκύψουν από τις συνεργατικές «αποστολές ιχνηλάτησης» του εργαστηρίου sci-fi εθνογραφίας (Νοέμβριος 2020) και την προβολής της ταινίας Third Kind του Γιώργου Ζώη (Δεκέμβριος 2020).

Σε συνεργασία με την Athens Zine Bibliotheque και τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολιτισμική Μνήμη στο Παρόν-Φάκελος CoViD-19 και Anthrobombing.

Οι Fellows που συμμετείχαν:
Liminalia (σελ. 4-13): Ηλέκτρα Σταμπούλου, Ναταλία Παπαδοπούλου, Ειρήνη Καλαϊτζίδη, Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου
Fragments from the south (p. 14-25): Έλενα Δημητρία Χαντζής, Ειρήνη Βλαβιανού, Ελένη Μπαγάκη
Haumea (σελ. 26-33): Ηλέκτρα Μαϊπά
Μαρία Τσιλογιάννη (σελ. 34-35)
951 Graspra (σελ. 36-67): Ιόνιαν Μπισάι, Βασιλεία Κάγκα, Στεφανία Ορφανίδου
Pandoras (σελ. 68-79): Άγγελος Παπαδόπουλος
Flower Power (σελ.98-107): Σοφία Ντόνα, Αιμιλία Λιόντου, Θανάσης Νεοφώτιστος, Φαίδρα Βόκαλη

https://www.art-works.gr/wp-content/uploads/2021/05/a_Zine_liminalia.pdf