Επίσκεψη στο Ίδρυμα Τakis

01.11.21 @ 17:00

TAKIS FOUNDATION

Στο πλαίσιο του 4ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε με τους Fellows το Ίδρυμα Takis στο λόφο Γεροβουνό. Oι Fellows μας περιηγηθήκαν στο μοναδικό κόσμο του καλλιτέχνη μέσα από την κινητική τέχνη, τα μαγνητικά πεδία, κοσμικές και αόρατες δυνάμεις, ηλεκτρομαγνητικά γλυπτά, υδρο-μαγνητικά γλυπτά, ερωτικά γλυπτά και άλλα.

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός παγκοσμίως ως TAKIS, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιβλήθηκε προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση της κινητικής τέχνης. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του. Ο Takis ως «ακάματος δουλευτής των μαγνητικών πεδίων …» εξακολουθούσε μέχρι και σήμερα να πειραματίζεται και να δημιουργεί κινητικά έργα τέχνης που έχουν εμπνεύσει ζωγράφους, γλύπτες και ποιητές της γενιάς του αλλά και συγχρόνους του.

Το ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.), αποτελεί την κοιτίδα του καλλιτεχνικού και ερευνητικού έργου του καλλιτέχνη, με σκοπό την προώθηση της γνώσης και της εκτίμησης των εικαστικών τεχνών στο ευρύ κοινό, καθώς και την παροχή υπηρεσιών, χώρων και προγραμμάτων υποστήριξης της εκπαίδευσης και της σύγχρονης τέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες: https://takisfoundation.org/el/