ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ARTWORKS ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

To Delphina Foundation και το ISCP προσκαλουν 3 Artworks Fellows

21.05.19

Delfina Foundation, Λονδίνο / International Studio & Curatorial Program (ISCP), Νέα Υόρκη

International Studio & Curatorial Program (ISCP), Νέα Υόρκη

Πάκυ Βλασσοπούλου

Delfina Foundation, Λονδίνο

Πέτρος Μώρης

Κυριακή Γονή

Χρειάστηκαν 2 ταξίδια και συναντήσεις σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, 4 ARTWORKS Mentors να προτείνουν τους κατάλληλους Fellows και στη συνέχεια το κάθε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών να αποφασίσει. Το διεθνούς φήμης International Studio & Curatorial Program (ISCP) στη Νέα Υόρκη επέλεξε την Πάκυ Βλασσοπούλου, ενώ το  Delfina Foundation  στο Λονδίνο προσκάλεσε την Κυριακή Γονή και τον Πέτρο Μώρη.

Ο στόχος των προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών (Artist Residencies) είναι να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν την επαγγελματική εξέλιξη των καλλιτεχνών.

Δίνουν την ευκαιρία στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες να εργαστούν σε ένα νέο περιβάλλον, μακριά από την καθημερινότητά τους και να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους καθώς και επιμελητές και θεωρητικούς από όλο τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες αποκτούν με αυτό τον τρόπο τον απαραίτητο χρόνο και τα μέσα για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, καθώς και να δημιουργήσουν επαφές και διασυνδέσεις με σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου της τέχνης.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στις δύο αυτές σημαντικές πόλεις για τον καλλιτεχνικό χώρο, οι ARTWORKS Fellows θα συμμετέχουν σε ένα δυναμικό πρόγραμμα με studio visits, σεμινάρια, εργαστήρια και συναντήσεις ειδικά σχεδιασμένα από τους οργανισμούς φιλοξενίας.

Ελπίζουμε πως οι δύο αυτές συνεργασίες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ένταξη νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα στο διεθνές δίκτυο προγραμμάτων φιλοξενίας,  όπου μέχρι πρότινος δεν είχαν εύκολα πρόσβαση και θεσμική υποστήριξη.


Το  Delfina Foundation ιδρύθηκε το 2007 και βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου. Είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς που προσφέρει Art Residencies μέσω σύναψης συνεργασιών με Ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά καλλιτέχνες από την Ελλάδα αποκτούν πρόσβαση στο πρόγραμμα του Delfina Foundation μέσω της σύμπραξης με την ARTWORKS. Το Delfina δίνει ευκαιρίες σε εικαστικούς, επιμελητές και συγγραφείς να αναπτύξουν τη δουλειά τους και να αποκτήσουν χώρο και χρόνο για έρευνα σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Το International Studio & Curatorial Program (ISCP)  ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο στο Brooklyn. Με 35 studio για καλλιτέχνες και 2 εκθεσιακούς χώρους έχει φιλοξενήσει μέχρι και σήμερα 1350 καλλιτέχνες και επιμελητές απο 80 διαφορετικές χώρες. Το πρόγραμμά του εμπλέκει ενεργά το κοινό και ενισχύει τις επαφές των καλλιτεχνών με τη δυναμική καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης.