Η ARTWORKS

Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους έλληνες καλλιτέχνες και επιμελητές.

Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF Artist Fellowship Program). Μέσα από αυτό, απονέμει χρηματικά βραβεία σε καλλιτέχνες και επιμελητές για την ηθική και υλική αμοιβή τους, καθώς και για την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων τους. Παράλληλα, μέσα από σεμινάρια, συναντήσεις με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, συμπράξεις με πολιτιστικούς φορείς ενθαρρύνει την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ μέσα από συνεργασίες με προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών διαμεσολαβεί στην δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο μεταξύ των συμμετεχόντων (Fellows), το οποίο θα λειτουργεί υποστηρικτικά και μετά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, προσβλέποντας σε συνεργασίες και στην αλληλεπίδραση με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα.

Η ARTWORKS είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 390 άτομα.

 

 

Η ΟΜΑΔΑ

ΜAΡΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤINOΠΟΥΛΟΥ - ΣΥΝΙΔΡΥΤΡΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου είναι απόφοιτος  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος MScΠεριβάλλον και Ανάπτυξη (University of Edinburgh) και MBA Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα (ΕΜΠ). Σπούδασε καλλιτεχνική φωτογραφία στην École Supérieure Nationale de la Photographie d’Arles (ESNP) στη Γαλλία και στο International Center of Photography (ICP) στη Νέα Υόρκη. Η διεπιστημονικότητα των σπουδών της, τηνέχει ωθήσει να εξερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ τέχνηςεπιχειρηματικότητας και διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση  πολιτιστικών και περιβαλλοντικών έργων. Mεταξύ άλλων, έχει εργαστεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ R&D) μέσω του προγράμματος υποτροφιών που υποστηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στη Βουλή των Ελλήνων (Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Πολιτισμού) ως επιστημονική συνεργάτις. Το 2017, συνίδρυσε την ARTWORKS, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που προσφέρει οικονομική και ηθική υποστήριξη, ευκαιρίες δικτύωσης και προβολής σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες και επιμελητές (Προγράμματος Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος). Το 2019, ξεκίνησε να συνεργάζεται περιστασιακά με την εταιρεία BLUECYCLE, μια επιχείρησηκυκλικής οικονομίας που συλλέγει, ανακυκλώνει και δίνει νέα ζωή σε θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα που παράγονται από ναυτιλιακές και αλιευτικές δραστηριότητες. Είναι υπότροφος του προγράμματος IdeasCity Athens του New Museum, του ιδρύματος Carla Bruni-Sarkozy (πρόγραμμα ανταλλαγής ICP-ESNP), μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και πιστοποιημένο στέλεχος IPMA στη διαχείριση έργων, ενώ το 2016 έλαβε την μη μεταναστευτική βίζα Ο1 για άτομα με εξαιρετικές στις τέχνες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Science, Technology, Society-Science and Technology Studies».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΚΟΛΟΥ - ΣΥΝΙΔΡΥΤΡΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Δήμητρα Νικολού είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών (Δικηγόρος Αθηνών με τομέα ενδιαφέροντος την πνευματική ιδιοκτησία), καθώς και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris 1 Panthéon-Sorbonne) -σε προπτυχιακό επίπεδο στην Ιστορία της Τέχνης και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Αγορά της Τέχνης (οικονομία, φορολογία, ασφάλιση και διαχείριση έργων τέχνης και συλλογών). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού στην Διοίκηση Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA International, Διατμηματικό Πρόγραμμα) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), και πιστοποιημένο στέλεχος PMP (Project Management Professional, PMI) στην διαχείριση έργων και προγραμμάτων.

Έχει εργαστεί και αποκτήσει εμπειρία σε πολλούς τομείς του πολιτισμού. Συγκεκριμένα, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMΑ, Curatorial Affairs – Architecture & Design) μέσα από το προγράμμα υποτροφιών που υποστηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΙΣΝ), καθώς και στους οίκους δημοπρασιών Christie’s Paris και Drouot Paris. Αμέσως πριν συνιδρύσει την ARTWORKS το 2017, εργάστηκε για μεγάλο διάστημα στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης), έχοντας ως βασικό ρόλο την επιμέλεια εκθέσεων, την επιμέλεια εκδόσεων, καθώς και την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και διαχείριση της Συλλογής Έργων Τέχνης.

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ - Συντονιστης Προγραμματος

Ο Πάνος Γιαννικόπουλος σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών Φύλο, Κοινωνία και Πολιτική του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως επιμελητής, ερευνητής και υπεύθυνος αρχείου στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης iset και στη συντακτική ομάδα του περιοδικού NOMAS. Είναι ο επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής στην 60ή Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας (2024). Έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις Dancing Plague, GAMeC (Μπέργκαμο, 2022), Νατάσσα Παπαδοπούλου: Under Acupressure, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (Αθήνα, 2022), Βαλίνια Σβορώνου: ENDYMION / Κεφάλαιο 1: Μερική Έκλειψη Σελήνης, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (Αθήνα, 2020), It Moves and It Shouts, Haus N Athen (Αθήνα, 2019), Be Water Again, Korai (Λευκωσία, 2018), Change Nothing, Snehta (Αθήνα, 2018), Songs, Balloons and Broken Tablets, Snehta (Αθήνα, 2107), Massage the History, Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης iset (Αθήνα, 2016) και Ανοιχτό Αρχείο: Δημόσια Τέχνη από το Κέντρο της Αθήνας, Art Athina (Αθήνα, 2015). Ήταν μέλος της επιμελητικής ομάδας της Mediterranea 19 Young Artists Biennale “School of Waters” (Σαν Μαρίνο, 2021). Συν-επιμελήθηκε τις εκθέσεις This Current Between Us στις Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου (2022-2023)  και (im)material gestures στο Fondazione Sandretto Re Rebaudengo (Τορίνο, 2016). Συνεργάστηκε ως ερευνητής και επιμελητής με την 4η Μπιενάλε της Αθήνας, Agora (2013) και με την 5η Μπιενάλε της Αθήνας, Omonoia (2015). Ήταν μέρος του NEON Curatorial Exchange 2013, μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Whitechapel Gallery και υπότροφος επιμελητής στο Schwarz Foundation (2016). Τιμήθηκε με το βραβείο Premio Lorenzo Bonaldi per lArteEnterPrize (2021).

ΞΑΒΙΕΡΑ ΚΟΥΒΑΡΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ξαβιέρα Κουβαρά σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο London School of Economics, λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο στην Οργανωτική και Κοινωνική Ψυχολογία. Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα της στο τμήμα Στρατηγικής Επικοινωνίας διαφημιστικών εταιρειών. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Εταιρική Επικοινωνία, ως manager του in-house δημιουργικού τμήματος της Apivita. Το ενδιαφέρον της γύρω από τον πολιτισμό και τις τέχνες την οδήγησε στην προσφορά εθελοντικής εργασίας σε διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς, πριν εργαστεί στο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (MoMA R&D), μέσω του προγράμματος υποτροφιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, δούλεψε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην οργάνωση και παραγωγή των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης. Παρακολουθεί συστηματικά εργαστήρια και διαλέξεις γύρω από τη φωτογραφία και το video art, ενώ πρόσφατα παρουσίασε μέρος της δουλειάς της στο κοινό.