Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΟΤΣΙΚΑ

επιμέλεια Μάγια Τούντα

13.06.20 @ 12:00

IKWA IBOM

H Σταύρωση του Θανάση Τότσικα, Θανάσης Τότσικας

H Σταύρωση του Θανάση Τότσικα, Θανάσης Τότσικας

H Σταύρωση του Θανάση Τότσικα, Θανάσης Τότσικας

H Σταύρωση του Θανάση Τότσικα, Θανάσης Τότσικας

Η Akwa Ibom ανακοινώνει την δεύτερή της έκθεση, μια ατομική παρουσίαση του Έλληνα καλλιτέχνη Θανάση Τότσικα με περισσότερα από διακόσια νέα έργα, η πρώτη έκθεση τέτοιας κλίμακας στην Αθήνα από τον καλλιτέχνη την τελευταία πενταετία.

Ένα τμήμα της έκθεσης δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Akwa Ibom κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, αποτελούμενο από φωτογραφίες που μας έστειλε ο καλλιτέχνης από το σπίτι του στην Νίκαια Λάρισας απεικονίζοντας μια σειρά έργων με θεματολογία την Σταύρωση (την δική του σταύρωση), την Αποκαθήλωση, τα μπικίνι και την θάλασσα. Η φυσική έκθεση συνδιάζει τα έργα αυτά με την συνεχιζόμενη σειρά χειροποίητων μαχαιριών-γλυπτών σε μία αυτοβιογραφική παρουσίαση για την ζωή και το θάνατο.

“Δεν μπορώ να ακολουθήσω την διαδρομή των βιωμάτων του Θανάση έτσι ώστε να κατανοήσω σχηματικά αυτό που τον οδήγησε στην απεικόνιση του εαυτού του πάνω στον Σταυρό, να σταυρώνεται και να αποκαθηλώνεται επαναλαμβανόμενα. Ίσως οι πιο κοντινοί του άνθρωποι να έχουν μια ιδέα αυτής της πορείας ανεξάρτητα από τα σχέδια του, και να έρχονται να τα δουν με μία προϋπάρχουσα και μερικώς αυτόνομη γνώση, αλλά ακόμα κι αυτοί θα δούνε κάτι πέραν της κρίσης τους, που δεν διατυπώνεται με λόγια, αλλά υπάρχει μόνο ως τέμπερα ή στυλό πάνω στο χαρτί και που πριν να αποτυπωθεί ζωγραφικά ανήκε μόνο στον Θανάση. Αυτό είναι ένα βίωμα πραγματικό το οποίο δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, παρά μόνο απ΄ όσους κρύβουν μέσα τους έναν θυμό, έναν δικό τους θυμό, και κουβαλούν μια τιμωρητική προδιάθεση ως ανέλπιστη προσπάθεια εξιλέωσης του εαυτού τους. Aυτούς που μετράνε τον πόνο τους με τον πόνο των άλλων σαν να μην δικαιούνται όλοι εξίσου τον πόνο της ύπαρξης. Ίσως αυτούς τους θεατές να προλαβαίνει ο Θανάσης και να αυτο-σταυρώνεται. Απ’ αυτούς υποψιάζομαι υποκλέπτει το Ρωμαϊκό βασανιστήριο της σταύρωσης και εκπληρώνει την ποινή τους προκαταβολικά ωσάν να τους περιπαίζει κιόλας, αλλά με μία τρυφερότητα” – απόσπασμα κειμένου της Μάγιας Τούντα.

Ο Θανάσης Τότσικας γεννήθηκε στην Νίκαια Λάρισας το 1951, όπου ζει και εργάζεται. Είναι ένας καλλιτέχνης με τεχνική κατάρτιση ειδικευμένου τεχνίτη πάνω στην φανοποιία, την κατασκευή χειροποίητων μουσικών οργάνων και χειροποίητων μαχαιριών, την φωτογραφία άλλα και πολλά άλλα μέσα τα οποία έχει ανα καιρούς ενσωματώσει στην εικαστική του παραγωγή με διαφορετικούς τρόπους. Από την πρώτη του παρουσίαση στην Γκαλερί Δεσμός το 1982 μέχρι σήμερα, η δουλειά του συνεχίζει να χρησιμοποιεί αντικείμενα της καθημερινότητας του συνδιάζοντας μια αφαιρετική παγανιστική/βουκολική αισθητική που φέρουν διάφορα οικοδομικά υλικά όπως η λάσπη και τα καλάμια, με σύγχρονα εργαλεία όπως η μοτοσυκλέτα Ducati που αποτέλεσε μέρος της εγκτάστασης με την οποία αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας το 1997.