Η ΕΥΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ

19.06.20

Cannes Film Festival

Motorway 65, Evi Kalogeropoulou

Motorway 65, Evi Kalogeropoulou

Η Εύη Καλογηροπούλου (Fellow 2019) βρίσκεται υποψήφια υποψήφια με την ταινία της «Motorway 65» στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους στις Κάννες. Τα βραβεία θα δοθούν το φθινόπωρο του 2020. Το «Motorway 65» επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 73ου Φεστιβάλ των Καννών ανάμεσα από 3.810 ταινίες, από 137 χώρες. Πρόκειται για μία παραγωγή της Ελευσίνας 2021 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Η ταινία περιγράφει τη σχέση μεταξύ δύο αδελφών που ζουν στη βιομηχανική ζώνη της Ελευσίνας. Η γειτονιά, όπου ζουν οι χαρακτήρες, συνδέεται με μια γέφυρα, που ονομάζεται αυτοκινητόδρομος 6, με παρακείμενη περιοχή, η οποία έχει πολύ διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία από την πρώτη.

Η συνύπαρξη των δύο περιοχών, που ονομάζονται «Άνω μικρή Μόσχα» και «Κάτω μικρή Μόσχα» κρύβει εντάσεις εξαιτίας των πολιτιστικών διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων: από τη μία πλευρά, μετανάστες από το Πόντο και από την άλλη, μετανάστες από διαφορετικά υπόβαθρα, όπως Αλβανοί, Αφρικανοί, Πακιστανοί.

Η εχθρότητα, λόγω των πολιτιστικών διαφορών, είναι επίσης παρούσα στην έντονη αθλητική κουλτούρα της περιοχής, πυροδοτώντας περαιτέρω τον αμοιβαίο ανταγωνισμό. Αυτή η γεωγραφική και κοινωνική διαίρεση μπερδεύεται και αντανακλάται στη σχέση μεταξύ των δύο αδελφών; η Σίμα, είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλη από τον αδερφό της και προτιμά να είναι με ανθρώπους από την αντίθετη πλευρά της γέφυρας, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης φίλης της Ξένια.